Доброго Дня! На сайті #Черенки є можливість слухати Релакс Радіо онлайн, справа натисніть кнопку плей! Для пошуку по сайту введіть запит в форму пошуку (справа зверху), перегляньте наш каталог Потрібна ще інформація - Клікайте тут: Карта Сайта Черенки Плодових
Наші телефони на сторінці Контакти.
Переклад з оригіналу може бути машинним.
+++++++++++++++++++++++
Айва сорту Хеномелес японський Маулея плоди

Айва сорту Хеномелес японський Маулея

Айва сорту Хеномелес японський Маулея
Хеномелес японський, або айва японська (Chaenomeles japonica) – теплолюбива рослина і особливо добре росте в регіонах з м’яким кліматом. У північних місцевостях, якщо чагарник переносить сувору зиму з температурою нижче -30 ° С, підмерзають квіткові бруньки і однорічні пагони, які опинилися вище рівня снігу, і рослина цвіте не так пишно. При цьому та частина куща, яка збереглася під сніговим покривом, здатна зацвісти навесні.

Айва сорту Хеномелес японський Маулея цвіте
Айва сорту Хеномелес японський Маулея цвіте

Вибір місця для посадки

Японська айва світлолюбна і потребує освітленій ділянці, в тіні розвивається слабо, що також позначається на цвітінні. Хоча вона посухостійка, але в молодому віці і після посадки потрібно помірне зволоження, без ознак застою вологи.

Всі види і сорти хеномелесу добре ростуть на легких супіщаних, суглинних і дерново-підзолистих грунтах, багатих гумусом із слабокислою реакцією (рН 6,5), гірше переносять торф’янисті ґрунти. Якщо айву японську висаджувати в лужний грунт, то можна викликати хлороз листя. При виборі місця на садовій ділянці пріоритет віддається території з південного боку будинку або куточка, захищеного від холодних вітрів і лютих морозів. Якщо сад розташований на горбистій місцевості, то особливо переважні південні і південно-західні схили.

Догляд за посадками

Мульчування айви японської
мульчування
Влітку, щоб кущі японської айви цвіли пишніше, навколо них розпушують ґрунт на глибину 8-10 см. Розпушування потрібно поєднати з прополкою бур’янів. Хороший результат дає використання мульчі, яку насипають шаром 3-5 см навколо низькорослого чагарнику. В якості мульчі годиться торф, шкаралупа кедрового горіха, деревна тирса або подрібнена кора. Кращим строком внесення мульчі є пізня весна, коли грунт ще досить зволожений, але вже добре прогрітий. Восени до мульчування приступають після настання періоду стійких негативних температур.

У перший рік після посадки японської айви зазвичай не дається жодної рідкої підкормки, щоб не обпекти молоді коріння, оскільки поживних речовин, закладених в посадочні ямки, досить для зростання і розвитку куща. Вже на 2-3 рік після посадки, навесні, як тільки розтане сніг, під кущі японської айви вносять мінеральні та органічні добрива. Для цього в пристовбурні кола куща насипають по 1 відру компосту, 300 г суперфосфату і 100 г калійного добрива.

Щоб уберегти чагарник від зимових ушкоджень, пізно восени його присипають опалим листям або вкривають ялиновим гіллям. Така турбота необхідна молодим і дорослим кущах. Молоді саджанці і зимуючі живці також захищають на зиму покривним матеріалом (лутрасилом, спанбондом). Для зимового збереження компактних низькорослих кущів підійдуть великі картонні коробки або дерев’яні ящики.

розмноження насінням

Найпростіший і надійний спосіб розмноження хеномелесу японського – насінням. Коли стиглі плоди готують до переробки і вичищають серцевину з великими коричневими насінням, її можна не викидати, а використовувати для посіву. Насіння витягують і сіють в грунт відразу восени, тобто «під зиму». Всі вони мають високу схожість (до 80%), дають густі сходи вже навесні, незалежно від якості підготовленого грунту. Якщо не вдається посіяти в ці терміни, то доведеться закладати насіння на стратифікацію. Для цього їх витримують протягом 2-3 місяців в зволоженому піску при температурі + 3 + 5 ° С. Після того, як вони наклюнутся, навесні їх переносять в грунт. Дворічні сходи розвивають довгий стрижневий корінь, тому при недбалій пересадці виникають пошкодження, що ведуть до загибелі сіянців. Щоб зберегти сіянці, їх слід висаджувати на постійне місце якомога раніше.

Розмноження живцями і щеплення

Всі види вегетативного розмноження японської айви економічно менш ефективні, ніж розмноження насінням. Перевага живцювання або щеплення полягає в тому, що зберігаються сортові якості куща.

Зелені живці заготовляють на початку червня в суху і не жарку погоду. Живці нарізають рано вранці. Кожен черенок має мати 1-2 міжвузля. Хороший результат вкорінення (до 80%) відзначається у живців, нарізаних з «п’ятою», тобто з невеликим шматочком торішньої деревини (довжиною до 1 см). Використання стимуляторів росту – «Корневин».
Живці висаджують похило в суміш піску і торфу (в співвідношенні 3: 1), схема посадки живців 7х5 см. При температурі + 20 + 25С укорінення відбувається через 35-40 днів. Вихід укорінених живців у японської айви становить 30-50%, стимулятори росту підвищує приживлюваність на 10-20%.

Весняне щеплення (поліпшена копулировка) робиться в травні сортовим черенком на сіянець хеномелесу японського. Для щеплення «вічком» (окулірування) сортові пагони хеномелесу (щепа) заготовляють в липні-серпні в період другого сокоруху.
На корі підщепи (несортовий хеномелес) роблять Т-подібний розріз, краї розрізу відгинають і під кору вставляють щиток із брунькою. Частини рослини щільно притискають, обв’язують і захищають садовим варом. Через 3-4 тижні перевіряють приживлюваність «вічок». Навесні наступного року, якщо брунька прижилася і дала новий пагін, пов’язку знімають. На низькорослий кущик хеномелесу японського можна прищепити два вічка один проти одного, або відразу декількох близькоспоріднених культур (груша, глід).

Розмноження кореневими паростками

Японська айва схильна давати численні кореневі пагони. За рахунок них кущ поступово розповзається в різні боки. У 20-річному віці він займає площу до 2 м2. За рахунок дорослих пагонів коренева система японської айви здатна міцно утримувати грунт на схилі. Вона настільки розгалужена і пружна, що, якщо виникне бажання повністю позбутися від дорослого куща, то це буде не так легко зробити.

При викопуванні кореневої порослі відбирають пагони довжиною 10-15 см і товщиною від 0,5 см з добре розвиненою кореневою системою. Від одного куща можна одержати не більше 5-6 кореневих пагонів. Їх висаджують вертикально, регулярно поливають, підтримуючи достатню вологість ґрунту, потім мульчують навколо куща перегноєм або стружкою. Однак недоліком такого способу розмноження є те, що у деяких відростків, що ростуть від стрижневого кореня, слабо розвинена коренева система, а отримані саджанці доводиться доращувати. Помічено, що перший час у таких саджанців навіть плоди дрібніші звичайного.

обрізка кущів

Хеномелес японський добре переносить стрижку і обрізання, що цінується в садівництві. Але садівники неохоче стрижуть колючі гілки.

Навесні японська айва потребує санітарної обрізки. Всі сухі пагони, пошкоджені морозами, слід зрізати. Для обрізки кущів беруть гостро заточені інструменти: секатор і садову пилку. Місця зрізів обов’язково змащують садовим варом. Після видалення засохлих і поламаних гілочок рослина швидко відновлюється.

Обрізку, пов’язану з формуванням куща, починають в 4-5-річному віці і проводять ранньою весною. Щоб не допускати розростання куща вшир і його загущення, щорічно вирізують частину кореневої порослі, залишаючи для подальшого зростання не більше 2-3 кореневих пагонів. Найбільш цінними вважаються пагони, що займають горизонтальне положення на висоті 20-40 см від поверхні землі. Ті пагони, які стеляться по землі або ростуть вертикально вгору, підлягають видаленню.

Захист від хвороб

Японська айва практично не пошкоджується шкідниками. При сирій і прохолодній погоді, коли підвищена вологість повітря, створюються сприятливі умови для появи на листках і плодах японської айви різних плямистостей, іноді з’являються некрози. В результаті розвитку грибних хвороб листя деформуються і поступово всихають. При рамуляріозі видно бурі плями, при церкоспорозі – округлі коричневі плями, що бліднуть з часом.

Найбільш ефективним способом боротьби є обприскування кущів 0,2% -ним фундозола, або мідно-мильною рідиною (100 г мідного купоросу на 10 л води) до розпускання листя. Менш небезпечний настій з ріпчастої цибулі: ( 150 г лушпиння) настоюють 1 добу в 10 л води. Відфільтрований препарат застосовують протягом літа тричі через кожні 5 днів.

Збір і зберігання плодів
Плоди хеномелесу японського дозрівають пізно восени, в кінці вересня або в жовтні. Урожай з одного куща може становити 1-2 кг, а при хорошому догляді більше, до 3 кг. Через те, що ця культура запилюється перехресним чином, для отримання хорошого врожаю треба висаджувати поруч по 2-3 сорти або кілька сіянців.

Айва сорту Хеномелес японський Маулея плоди
Айва сорту Хеномелес японський Маулея плоди

переробка плодів

З ароматних плодів японської айви можна готувати, желе, пастилу, варення, сироп, лікер. Ароматний смак плодів покращує якості джему і компоту, приготованих з яблук, чорноплідної горобини (аронії Мічуріна), абрикосів і персиків. Висушені часточки плодів можна використовувати в компотах із сухофруктів. Чай з айвою японської, Джем з айви японської з яблуками, Мармелад з айви японської, Фруктовий компот з айвою японської, Айвовий лікер.

Кущики айви японської хеномелес прикрасять ваш сад та порадують вас смачними та ароматними плодами восени.

черенки сорта айви Маулея можна замовити для щеплення, при наявності, напишіть повідомлення на сторінці контакти чи в гостьовій книзі

Подобається публікація - натисніть на кнопку, поділіться з друзями в соц. мережах. На сайті можна написати коментар чи запитати, внизу під публікацією. (без реєстрації)
+++++++++++++++++++++++
Дякуємо за перегляд публікації сайта черенки плодових, якщо вас цікавлять черенки певного сорту чи наш каталог з пропозицією саджанців, малини, клубніки, годжі та інших рослин та продуктів з пасіки - будьласка перегляньте наш каталог за цим посиланням. Потрібна ще інформація - Клікайте тут: Карта Сайта Черенки Плодових
Наші телефони на сторінці Контакти. +++++++++++++++++++++++
Прокрутити вгору