Щеплення плодових дерев навесні
Весною найбільш поширеним методом щеплення є копуліровка та поліпшена копуліровка (щеплення черенком)
черенки мають бути заздалегідь придбані і готові до даної операції.
черенки найкраще зберігати в ледь вологому піску в погребі чи замотані в вологу матерію в пакеті на нижній полисі холодильника при температурі +1+5.
для рослин які починають ріст доволі рано навесні (яблуні, груші абрикоси та інші звичні нам культури) щеплення можна
починати робити з перших чисел березня.
копуліровка:
підбираємо живець подібний за діаметром до пагона на який будемо прищеплювати,
оновлюємо нижній зріз, відрізуємо черенок з 2-3 бруньками, робимо однакові косі зрізи на підщепі та прищепі,
черенок прикладається вприклад до пагона підщепи і щільно обмотуємо все плівкою чи ізолентою, залишаючи бруньки вільними для росту.
через місяць, після того як бруньки черенка проростуть, можна ослабити обвязку.
Поліпшена копуліровка:
відрізняється від звичайної копуліровки тим що косі зрізи на живцю і на підвої робляться з характерним язичком – зарізом який значно поліпчує зєднання черенка і підвойного пагона. всі інші операції виконуються аналогічно простій копуліровці.
Цього року випробував також весняну окуліровку на абрикосі. Заокулірував декілька сортів на одне дерево, на початку сокоруху,
вічка прижилися за 2-3 тижні, потім зрізав пагони і вічка пішли в ріст. На кінець липня виросла гарна крона!
цей метод кращий тим що весною прищеплюю вже добре перезимувавші вічка і уникаю обмерзання і випрівання заокулірованих бруньок взимку.