Яблуні сорту Антонівка звичайна високорослі, з кроною шаровидної сферичної або ж еліптичної форми. Пагони та гілочки насиченого коричневого відтінку, дещо вигнуті та схильні рости вертикально вгору. В процесі розвитку та росту пагони можуть давати розгалуження, перетворюючись на справжні гілки. Листя зеленого кольору, напрям росту – перпендикулярно до гілок, яйцевидної форми, також зазубринки по краю і зморшкувата фактура по всій поверхні. Квіти великі, схожі на блюдця, з рожевим відтінком. Пелюстки продовгуваті, щільно прилягаючі.
Зміст
Плоди
Плоди сферичної, трохи сплюснутої форми, з яскраво вираженими ребрами. Стиглі яблука сорту Антонівка в період збору врожаю зеленувато-жовтого кольору, після зберігання стають виражено жовтими, з золотистим відтінком. В заглибленні плодоніжкової воронки спостерігається фактура, що нагадує іржу або пробку. М’якоть яблук жовтувата, соковита і на смак кисло-солодка. Термін зберігання за звичайних умов – близько 90 днів, при обробці антиоксидантним розчином – до 120 днів.
Пізній сорт яблук
Початок давання врожаю типово відбувається на 3-4-й рік дерева, проте зазначені випадки, коли перші плоди з’являлися вже з другого року після посадки. Сорт яблук Антонівка вважається раннє зимовим та осіннім сортом. З яблунь, що виросли на півдні слід збирати врожай ближче до зимового періоду, північні врожаї Антонівки, як правило збирають в кінці вересня. Сорт стійкий до хвороб, пристосовується до змін екологічних умов, плодоносить щорічно. Стали основою для багатьох сучасних сортів яблук.