Новий сорт середньопізнього строку достигання інтенсивного типу селекції Інституту садівництва УААН, виведений К. М. та В. П. Копанями.
Родовід: сорти Новина Прикарпаття і гібридна форма С106 (є комплексним донором стійкості до борошнистої роси, антракнозу, септоріозів, стовпчастої іржі, брунькового кліща, листової галлиці).
Кущ. Високий, напіврозлогий. Пагони довгі, вище середньої товщини, еластичні. Китиці середньої довжини, густі, по 2–4 на рубець. Гілки не опускаються, що дуже зручно під час збирання врожаю.
Плід. Ягоди великі (1,7–3,5 г), одномірні, чорні, блискучі, із сухим відривом. Шкірочка міцна, еластична. М’якоть зеленувато-коричнева, помірно ароматна, відмінного смаку (8,2 бала). Плоди містять: сухих розчинних речовин — 13,7–14,4%, цукрів — 10,5–11,1%, кислот — 2,5–2,9%, пектинів — 1,4–1,7%, а також фенольних сполук — 328–457 мг/100 г сирої маси, вітаміну С — 206–232 мг. Дозрівають дружньо, одночасно.
Запилювач. Висока самоплідність (у разі самозапилення більш ніж із 50% квіток зав’язуються ягоди).
Дозрівання. Починає дозрівати в середині липня.
Стійкість до морозів. Висока.
Стійкість до хвороб. Стійкий до шкідників і грибкових захворювань, високоадаптивний до умов вирощування. Має підвищену посухостійкість.
Придатність сорту. Сорт Ювілейна Копаня високоврожайний (5–6 кг з куща, до 20 т/га). Використання універсальне. Перспективний для інтенсивної культури й комбайнового збирання, дуже популярний серед ягодоводів. У селекції його використовують як донор великоплідності, комплексної олігогенної стійкості до хвороб і окремих шкідників, посухостійкості. Плоди споживають у свіжому вигляді; вони придатні для заморожування, приготування високоякісних продуктів техпереробки (соки, желе, виноматеріали).