Жимолость Лебідка походить від схрещування елітної форми 21-1 з Приморського краю і сорта Павловська.
виведена на Павлівській дослідної станції ВІР ім. М.І.Вавілова (Росія, Санкт-Петербург).
Кущ жимолості Лебідка (лебёдушка) сильнорослий, Крона округла, середньозагущена
Скелетні гілки численні, спрямовані косо вгору, жовтувато-бурі, з сильним відставанням верхнього шару кори.
Пагони помірно вкриті листям, прямі, неопушені, зеленувато-бурі.
Жимоость сорту Лебідка (лебёдушка) має листя середньої величини, темно-зелені, овальні, злегка опуклі, квітколожа дрібні, шиловидні.
сорт жимолості Лебідка (Лебедушка) має темно-сині ягоди, зі слабким восковим нальотом, подовжено-овальної форми, з витягнутим і злегка загостреним підставою, великі: маса 1 плода 1,13 г, довжина 27 мм, діаметр 12 мм. Поверхня слабобугриста, шкірка щільна, м’якоть щільна, хрящувата.
Смак ягід жимолості Лебідка (лебедушка) кисло-солодкий, з ароматом, дегустаційна оцінка 4,4 бала.
Біохімічний склад: ягоди містять
сухих речовин 14,8%,
цукрів 8,4%,
кислот 2,0%,
аскорбінової кислоти – 64 мг / 100 г.
Термін дозрівання: середній.
Урожайність: 1,5-2,4 кг плодів з куща.
ягода тримається добре і завдяки цьому не осипається з кущів
жимолость лебідка (лебедушка) має високу зимостійкість, врожайність, не осипається з куща, крупноплодність, десертний смак і високу товарність плодів.