Жимолость їстівна
Їстівна Жимолость має сині ягоди, досить декоративна, невибаглива, плодоносить щорічно і дозріває раніше садової суниці.
вже на 15-20 травня можна пошукати стиглих ягід жимолості у своєму саду!
Багато садівники знають, що існує їстівна жимолость. Деякі вже обзавелися найбільш поширеними сортами і щорічно на початку літа збирають соковиті темно-сині плоди, насичені вітамінами і мікроелементами.
Наукова назва цього куща – жимолость синя (Lonicem caeruka). Вона особливо широко поширена в лісах Сибіру і Далекого Сходу. Найбільші і солодкі плоди зустрічаються на Камчатці. На Уралі і на Алтаї жимолость має гіркуватий смак, який зникає при переробці. Її частіше називають жимолость їстівна, а також камчатська або алтайська.
Висадка саджанців:
Жимолость синя під час цвітіння і є хорошим медоносом. Плодоносить щорічно і дозріває раніше садової суниці. Стійка до хвороб і невибаглива.
Для посадки вибирайте відкриті сонячні місця – в півтіні жимолость також може рости, але плодоносить значно гірше. Добре виглядає у вигляді живоплоту. Зростає на будь-яких грунтах, але краще розвивається на пухких і дренованих. Непридатними для посадки жимолості вважаються занадто сухі і перезволожені ділянки.
Оскільки жимолость – рослина перехреснозапильна, посадіть в своєму саду не менше 3-5 сортів жимолості їстівної. Найбільш сприятливий термін посадки – кінець літа (серпень) і осінь (до середини жовтня). Посадкова яма повинна бути діаметром 25 см, а глибиною 25-30 см. Для збереження вологи в грунті корисно мульчувати пристволову зону торфом товщиною в 7-10 см.
Догляд за Жимолостю:
Жимолость вимагає поливу, особливо в першій половині літа, коли її пагони інтенсивно ростуть. Для підгодівлі чагарнику краще використовуйте органічне добриво, яке потрібно вносити один раз в три роки до 5-7 кг / м2 під кущ.
Фактично весь ріст жимолості відбувається навесні, і в квітні-червні саме і відбувається ріст куща, а решту літа кущ стоїть на місці і готується до зими.
Восени (після листопаду) або ранньою весною (в березні) кущам старішим 6-7-річного віку потрібно санітарна обрізка: видалення хворих, обламаних, засохлих гілок. Але не зрізайте верхівки пагонів, так як на них зосереджено максимальну кількість плодових бруньок з зачатками квіток, а їх пошкодження знижує врожайність. Для старих кущів можлива сильна омолоджуюча обрізка «на пеньок», на висоті 0,5 м від рівня грунту. За рахунок молодих порослевих пагонів через два-три роки кущик відновиться.
Розмноження:
Жимолость можна розмножувати живцями, горизонтальними і вертикальними відводками, поділом куща, при цьому її сортові ознаки зберігаються. Найбільш ефективно зелене живцювання.
Для вкорінення черенків приготуйте грунтову суміш: торф і пісок (у співвідношенні 1: 3). Черенки посадіть під кутом 45 °, розміщуючи за схемою 7×5 см. Необхідна умова для вкорінення – висока вологість субстрату і повітря (до 85%) при температурі 20-25 ° С.
Жимолость синю нескладно розмножити насінням. Найкраще насіння висівати в березні – квітні в дерев’яні ящики або квіткові горщики. Для цього приготуйте легкий родючий грунт, що складається з рівних частин перегною, торфу і річкового піску. Насіння висівайте поверхнево, зверху присипте піском (1 см) і накрийте склом або прозорою плівкою. Для успішного проростання підтримуйте температуру 20-24 “С, а грунт регулярно зволожуйте. Поливати треба обережно, регулюючи потік води, щоб вона не вимила насіння. Сходи з’являються через 30-35 днів.
Жимолость уражається мікроскопічним кліщем, тому листя можуть засихнути і скрутитися. При підвищеній вологості повітря з’являються грибні хвороби: плямистості і борошниста роса. Зрідка поселяється жимолостева тля – переносник вірусів.
Кущі жимолості їстівної краще садити групами. Вони дуже рано зацвітають і залишаються декоративними весь сезон, але особливо в першу половину літа і ранньою весною. Жовті квіти приваблюють комах-запилювачів ранньою весною, коли у інших культур тільки починають з’являтися листя. Але особливо приваблива жимолость під час плодоношення.
варення
Ягоди миють, перебирають і опускають в киплячий цукровий сироп на 3-5 хвилин. Попередньо готують цукровий сироп з розрахунку на 1 кг ягід 1-1,2 кг цукру і 100-120 г води. Після 3-5 хвилин витримки на вогні вареня залишають на 6-8 годин і потім доварюють 20 хвилин на слабкому вогні.
сире варення
Промиті ягоди обдають окропом і протирають з цукром у співвідношенні 1: 2. Потім масу підігрівають до 60-70 ° С, перемішують і розкладають в скляні банки. Їх герметично закривають і зберігають при температурі 0-5 ° С.
компот
Вимиті ягоди укладають в скляні банки на 2/3, заливають киплячим цукровим сиропом, приготованим з розрахунку 350-400 г цукру на 1 л води. Банки після пастеризації герметично закривають.
сік
Зрілі ягоди миють і пропускають через соковижималку. Масу проціджують. Потім додають цукор з розрахунку 150-200 г на 1 л соку. Зберігають в прохолодному місці в пастеризованих, герметично закритих скляних банках.
Пропоную переглянути відео на каналі ютюб про наявні сорти жимолості,
ось один із них:
Жимолость сорт Морена: