Останні коментарі

Підпишіться на новини сайту

фундук

 

Простота розмноження та вирощування культури робить її доступною як для великих садів, так і для аматорських, дозволяє використовувати непридатні для оранки землі.

фундук

фундук

У порівнянні з іншими плодовими культурами, фундук менш вимогливий до місця зростання і якості грунту, проте гарантовані і високі врожаї можна отримати на досить родючих і забезпечених вологою грунтах. Для фундука придатні практично всі різновиди грунтів, крім сухих піщаних, заболочених і дуже жирних.
Добре росте на всіх схилах крім південних так як передчасно зацвітають і жіночі і чоловічі квітки і можуть пошкодитись заморозками.
На рентабельність культури фундука без зрошення можна розраховувати лише в разі його вирощування в районах з теплим кліматом, де в рік випадає 600-1000 мм опадів. У перший раз фундук поливають відразу після посадки в ямку. Протягом наступних трьох років можна проводити осінній накопичувальний і два-три вегетативних поливу фундука по 300-350 літрів води на кущ.

Фундук – рослина перехресно-запильна. Тому сади, закладені одним сортом фундука, дають дуже низькі врожаї. При посадці промислових садів необхідно висаджувати 4-6 взаємозапильних сортів, розташовуючи їх по черзі через 3-4 ряди. Грунт після закладки саду тримають в чистому від бур’янів стані.
Корисний складу фундука.

Фундук містить близько 60% масел, які складаються з органічних кислот. Також в ньому приблизно 20% білка, вуглеводи 13%, вітаміни В1, В2, В6, Е і цілий спектр корисних мінеральних речовин: калій, кальцій, магній, натрій, цинк, залізо. Енергетична цінність фундука – 679 ккал на 100 грам горіха. Горіх фундук по калорійності прирівнюють до м’яса і риби. 400 гр. ядер фундука цілком достатньо, щоб забезпечити добову потребу дорослої людини в калоріях.

Лікувальні властивості фундука.

фундук дуже корисний як для дітей, так і для дорослих. Фундук в усі часи вважався джерелом щастя і здоров’я. Доречний фундук і в дієтичному харчуванні, а також добре підходить людям, виснаженим після тривалої хвороби. Очищені від шкірки і розтерті (перетворені в борошно) горіхи разом з родзинками, приймають при недокрів’ї. Горіхи з водою корисні при бронхо – легеневих захворюваннях, а в поєднанні з медом при ревматизмі.

За допомогою фундука можна боротися з серцево – судинними захворюваннями. Знаходяться в фундуці калій і кальцій, вони позитивно впливають на стінки судин і мускулатуру серця, підтримуючи їх еластичними. Користь фундука помітна при лікуванні варикозного розширення вен, при тромбофлебіті і проблемах з капілярами. При бажанні очистити організм, почніть вживання фундука, скориставшись його властивістю запобігання утворенню гнильних процесів. За допомогою фундука можна дуже добре очистити печінку.

Фундук корисний при збільшенні передміхурової залози, а також при зниженому імунітеті. Людям з цукровим діабетом горіх фундук не завдасть шкоди, так як в ньому помірна кількість вуглеводів.

Ще один важливий компонент у складі фундука – це паклітаксел (антиракова речовина), допомагає в профілактиці онкологічних захворювань. А унікальне поєднання вітаміну Е і білка в горісі, благотворно впливає на ріст і розвиток м’язових тканин.

Вживання фундука сприяє виробленню грудного молока у молодих мам, розчиненню каменів при сечокам’яній хворобі, запобігає газоутворенню в кишечнику.

З ядер фундука отримують прекрасний продукт – горіхове масло.

 

У нас на сайті є декілька сортів фундука

фундук кудашовой

 

Будьте Добрі напишіть Ваш коментар, Поширте Інформацію