Останні коментарі

Підпишіться на новини сайту

Годжі Годжи

Годжі (Дереза тибетська, також відомі її різновиди: Дереза берберів (Lycium barbarum) та
Дереза китайска (Lycium chinense)) — плодова рослина родини Пасльонових, рід Дереза
(Lycium). В основному росте на Тибеті, Гімалаях та півночі центральної частини Китаю (в
районі Нінся). Кущі годжі заввишки сягають 3,5 метрів. Гілля покрите тонкими колючками;
листя еліптичної форми, суцільне скраю. Цвіте рослина невеличкими квітами світло-
бузкового (лілового) кольору у вигляді своєрідних дзвіночків. Ягоди яскраво-червоні,
овальні, завдовжки 12 мм. Іноді рослину можна зустріти на території Азії, Австралії,
Америки та Північної Африки. У різних регіонах вона плодоносить по-різному, але в
основному з травня по вересень або ж із червня по жовтень. За цей час збирають приблизно
13 урожаїв, та найцінніші ягоди, зірвані в серпні.
у нас в саду росте 5 різних сортів годжі, це годжі тібетський, годжі біг, годжі дольче, годжі світ і годжі сортовий китайський.

Годжі Дереза звичайна. Ботанічна ілюстрація з книги О. В. godzhi

Годжі Дереза звичайна. Ботанічна ілюстрація з книги О. В. godzhi

Цілющі властивості годжі
Найбільш виражені цілющі властивості, звичайно ж, мають плоди годжі, що дозрівають на
плоскогір’ї району Нінся (Китай), та плоди, вирощені в інших регіонах нашої планети, теж
надзвичайно корисні для людського організму.
На Сході цілющі властивості годжі відомі здавна. Знайдено записи, датовані 650 р. до н.е., де
ці ягоди згадані як лікарський засіб, що очищує й омолоджує кров. На Тибеті вважають, що
плоди годжі здатні подарувати людині безсмертя. Буддисти називають їх «засобом від 1000
хвороб». Ці ягоди містять 21 мінерал (цинк, йод, залізо тощо), а уміст амінокислот
перевищує наявний у квітковому пилку, який збирають бджоли, у 18 разів. Причому
людський організм не здатен виробляти вісім із них. Також у годжі міститься багато
вітамінів групи В, а вітаміну С у 500 разів більше, ніж у апельсинах, і заліза у 15 разів
більше, ніж у шпинаті.
Також відомо, що у годжі тибетському наявні LBP-1, LBP-2, LBP-3, LBP-4 — незамінні
полісахариди, які відсутні в інших продуктах харчування.

годжі сортовий китайский

годжі сортовий китайский

Можна без перебільшення сказати, що Ягоди Годжі – джерело життєвих сил,
подарований людині Природою. Однак, слід правильно і дуже уважно
Поставтеся до цього безцінного дару. Східна медицина рекомендує використовувати
Тибетський барбарис при болях в спині, анемії, порушеннях зору, цукровому діабеті.
Ягода Годжі підтримує нормальне проходження вагітності і відновлює
потенцію. Рослина покращує стан головного і спинного мозку, лімфо вузлів.
Широко застосовується при захворюваннях носоглотки, аденоїдів. Використовується, як анти
стресовий засіб, для зміцнення сну і омолодження організму.
Ягоди Годжі використовують і для боротьби з ожирінням. Вони прекрасно спалюють жир,
дозволяючи контролювати апетит, а разом з ним і вагу. Плоди ефективно знижують
рівень холестерину і цукру в крові, нормалізують тиск, регулюють роботу
серцево судинної системи. Ягоди годжі мають виражені антивірусні і
протипухлинні властивості, є досить сильними антиоксидантами.
Чудово очищають організм в цілому і кров, виводячи токсини.
Вживання ягід годжі зміцнює нирки і покращує функціонування легенів.
Плоди Годжі мають добрий влив на роботу нервової та кровотворної системи.
Практично в будь-якій області медицини знайдеться місце для цих унікальних
плодів.
Десять років тому в пресі з’явилася сенсаційна новина про противоцеллюлитной
ефекті від застосування Тибетського Годжі. Повідомлялося також, що щоденне
вживання столової ложки ягід забезпечує людський організм повним
набором вітамінів і захистом від онкологічних захворювань. А ще раніше вчені
повідомили про результати своїх досліджень: в ягодах Годжі присутні
біологічно активні речовини. Стверджувалося, що вони здатні відновлювати
зруйновану структуру ДНК. Хто знає, можливо, завдяки цій рослині
проживаючі в Гімалаях китайці живуть так довго.

годжі тібетський

годжі тібетський

Так, поступово, світ знайомився з рослиною, здатною зробити життя людини
набагато триваліший і активніше, наділяючи бадьорістю і даруючи невичерпну
енергію. Багато хто вважає, що другої такої рослини на Землі немає. унікальні
молекулярні зв’язки речовин, якими просякнуті плоди Ягоід Годжі, збільшують
їх енергетику в кілька разів.
Отримуючи своєрідну «інструкцію» від полісахаридів,
кожна клітина людського організму починає працювати збалансовано, в єдину
систему залучаються всі захисні механізми. При достатньому забезпеченні
полісахаридів і правильному їх підборі, людський організм починає нагадувати
добре налагоджений годинниковий механізм.
У нас прижилася інша назва Тибетського Годжі – дереза звичайна, але дереза плодоносить дуже рідко і дуже малими ягодами в малій кількості а тібетський годжі весь рязно всипаний квітами а згодом плодами.
За смаком годжі порівнюють з барбарисом, родзинками і сушеною вишнею в одному букеті смаку, але на практиці скажу що ягоди годжі тібетського мають пряний пасленовий смак і зїсти за раз більше однієї двох пригоршней свіжих ягід не так то і просто… тобто це лікувальна ягода з лікувальним смаком.
В сушеному вигляді ягоди смачніші і можоть бути використані в кампотах, разом з іншими ягодами.
Годжі сорту світ має покращений і солодший смак.

Також можна додати що годжі прекрасний медонос і дуже приваблює бджіл до своїх квітів.
перше цвітіння годжі відбувається в середині літа і в цей час в природі багато медоносів але друге світіння годжі
відбувається в вересні і продовжується до жовтня і в цей час годжі є дуже бажаним медоносом і пилконосом так як в природі в цей час не так то й багато доступний медоносів і пилконосів. Тож можна рекомендувати розсаджувати годжі навкруги пасік, так як кущу швидко розростаються і утворюють суцільну живу огорожу а восени активно цвітуть і виділяють нектар а після цього будуть радувати пасічника цілющими ягодами.

ми випробували в вирощуванні декілька сортів годжі:
годжі тібетський, годжі біг, годжі дольче, годжі світ і годжі китайский.

годжі тібетський – самий корисний та лікувальний з пряним смаком
годжі біг – має трохи більші розміри ягід ніж інші сорти годжі
годжі дольче – відрізняється трохи кращим смаком
годжі світ – має найсолодші ягоди
годжі сортовий китайский – рясно плодоносить але в наступні роки після посадки

Сорт годжі який здатен плодоносити в перший рік після посадки це годжі тібетський. в перший рік після посадки він дає один пізній урожай в жовтні, а на наступний рік годжі тібетський дає два урожаї один в кінці літа а другий в вересні-жовтні.

годжі біг, годжі дольче, годжі світ, годжі сортовий китайський плодоносять на 2-3 рік після посадки чи вкорінення черенка вже після того як кущ годжі набере пристойних розмірів і з гілок першого порядку почнуть рости гілки другого і третього порядку.

пропоную черенки сортових годжі для вкорінення, черенки годжі добре вкорінюються в вологому грунті при частому поливі. черенки годжі нарізаю довжиною 20-30 см товщиною придатною до вкорінення черенків.
черенки годжі можна висадити на городі в канавку зроблену під сапу чи лопатою, прикопавши черенок годжі на 2/3 довжини і залишивши канавку для поливу. наступної весни черенки годжі на вкоріненні потрібно часто поливати і тримати грунт завжди в вологому стані. Після того як черенки годжі підуть в активний ріст продовжуємо полив і прополюємо від бурянів. Зазвичай вкорінені черенки годжі тібетського дають перший урожай цього ж року у вересні – жовтні а черенки годжі інших сортів дають урожай на 2-3 рік після вкорінення.

замовити черенки годжі тібетський, годжі біг, годжі дольче, годжі світ і годжі китайский сортовий для вкорінення можна подзвонивши по телефонам чи написавши емаіл листа на сторінці контакти

 

 

 

Будьте Добрі напишіть Ваш коментар, Поширте Інформацію